Kedves látogató!

Mint minden szakmának a ponyva készítésnek is megvannak a sajátos szakszavai, fortélyai, amit nem kell mindenkinek ismernie.
Ebből a kis összeállításból hasznos információkat nyerhetnek az alapanyagok, kiegészítők és azok felhasználásával kapcsolatban.
A cikk meghatározó részét az Önöktől kapott leggyakrabban kapott kérdésekből állítottuk össze.


A cikk meghatározó részét Partnereink által leggyakrabban felmerülő kérdések alapján állítottuk össze.

További kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére a 06-80/98-43-43 -as telefonszámon vagy

Lépjen velünk kapcsolatba!

Kelemes böngészést kívánunk!

Ponyvakészítés minőségi alapanyagokból:


A különböző ponyvaanyagokat az iparban, mezőgazdaságban, egészségügyben, építőiparban stb. rengeteg módon használják. Ezek az anyagok hasonló kialakításúak, de teljesen más felhasználási területekre készülnek. A ponyvaanyag pontos kiválasztása nagyon fontos a hosszú távú használat szempontjából. Tehát más-más alapanyag szükségeltetik egy raktársátorhoz, vagy egy járműponyvához, és más egy teraszkialakításhoz. Szakmaiatlanság azt állítani, ami sajnos Magyarországon elterjedt tévhit, hogy a kamionponyva alkalmas minden ponyvás munkára. Fel lehet szerelni minden kamionponyvát, de nem lesz olyan tartós, esztétikus, alaktartó, mint a megfelelő alapanyagból származó termék. Sattler

 

A poly-műanyag ponyva nem más, mint egy szövetháló, ami két oldalt PVC anyaggal van bevonva. A szövet adja a ponyva nagy szakítószilárdságát, a PVC pedig a vízállóságát. Az UV stabilitást a műanyag rétegre felvitt lakkozás biztosítja. A lakkozás történhet csak kívülről, vagy kívülről-belülről. Az utólag említett változat a legtartósabb formula. A poly-ponyvákat több fajta szövethálóval, és több fajta gramm súlyban gyártják. Ezen kívül az UV lakkozás is eltérő szinte minden gyártónál. Ebből adódik az az alapanyag kavalkád, ami manapság kapható poly-, vagy műanyag ponyva néven.

 

Az alábbiakban, az általunk használt anyagokról adunk ismertetőt.

 

A mi tanácsunk több mint 20 éves tapasztalatunk alapján, hogy érdemes két oldalról UV lakkal kezelt ponyvaanyagot használni a munkákhoz (nálunk csak ilyen kapható).

- Ki kell választani a funkcióhoz legmegfelelőbb gramm súlyú, és szakítószilárdságú alapanyagot (mi automatikusan azt fogjuk ajánlani).

- érdemes meghatározni a termék szükséges élettartamát abban az esetben, ha nem a leghosszabb időszak a prioritás.

 

Néhány példa:

- Napellenző ponyvának poly anyagból 400 gramm/m2-es sűrű szövésű, két oldalról UV lakkozott alapanyag alkalmas. Bővebb információ.

A műhelyünkben elérhető színek: bézs, zöld, kék, fehér, szürke.
- Kamion ponyvának 900 gramm/m2-es sűrű szövésű, két oldalról UV lakkozott, nagy szakítószilárdságú alapanyag alkalmas. Bővebb információ.

- Járműponyvának, teherautókra 580-700 grammos normál szövésű, két oldalról lakkozott alapanyag alkalmas. Bővebb információ 

- Feszített membrán ponyvaszerkezetekhez speciális szövetrendszerű, 500-700 gramm/m2-es nem deformálódó technikai ponyvaanyag szükséges.

- Takaróponyváknak használati időhöz megfelelő alapanyag szükséges:

- rövid távú megoldáshoz 140-400 gramm/m2-es, akár UV kezeletlen ponyvaanyag is alkalmas,

- középtávú takaráshoz egy oldalról lakkozott, vagy tar szövetű anyag alkalmas, pl. rakomány takaró ponyva,

- hosszú távú takaráshoz 400-900 gramm/m2-ig, két oldalról lakkozott, tartós ponyvaanyag szükséges. Pl szobor-takarása. Bővebb információ.

- Medence-belső, és medencefedésnek használt ponyvák: sokan nem tudják, hogy a piacon kapható „kamionponyváknak” nevezett ponyvaanyagok alkalmatlanok medencékhez, sőt méreganyagokat engedhetnek ki magukból. A műanyag ponyvák, ha folyamatosan két oldalról vízben vannak, vagy vizet kapnak, foszlásnak indulhatnak. Gyártói kapcsolataink megerősítették, hogy ilyenkor a PVC anyag méreganyagokat ereszthet magából. Pontosan ezért gyártanak speciálisan medencékhez, illetve medencék takarásához is megfelelő ponyvaanyagokat. Bővebb információ.

 

összesítve, a fent leírtak arra szólítanak fel mindenkit, hogy ne dőljön be senki a félretájékoztatásnak, és mindenki használjon funkcionalitásnak, méret-volumennek, és az elvárt tartósságnak megfelelő anyagokat. Megbízható gyártónk: Sattler

(Más általánosan elismert gyártó: Sioen, Sauleda, Mehler, Verseidag stb.

 

A PVC ponyva további előnyei:

  • Könnyű
  • Nagy szakítószilárdságú
  • Javítható
  • Vízhatlan
  • Tetszés szerint dekorálható nyomtatással vagy festéssel!

Ponyváink a következő alapszínekben raktárról rendelhetőek:

600 gramm/m2 normál ponyva alapszínek: bézs, zöld, kék, fehér, szürke.

 

Ezen kívül felár ellenében 20-30 ponyvaszínt tudunk még felsorakoztatni ebben a gramm súly kategóriában.

Átlátszó, víztiszta ponyvák:

Az átlátszó, víztiszta poly-crystal anyagok egyre elterjedtebbek a ponyvás szakmában. Sajnos rengeteg megbízhatatlan távol-keleti gyártó kezdett bele ezen alapanyag gyártásába, és zúdítja Európára, így Magyarországra is kritikán aluli minőségű termékét. Ez az alapanyag az, amelyen a leghamarabb észrevehető a gyenge minőségű gyártás. (Deformáció, összeragadás, nagymértékű hullámosodás, átláthatatlanság, elszíneződés.)

Az alapanyagok több fajta vastagságban léteznek, több fajta felhasználási területre kitalálva. A mi termékeinknél a terasz oldalfalak, illetve a vastag ponyvaanyagokba beleillesztett átlátszó felületek kialakításához 0,5-1 mm vastagságú anyagokat alkalmazunk. Nagyon fontos ezeknél a kialakításoknál, főleg a felcsévélődő, vagy összehajtásra kerülő gyártmányoknál, hogy funkcióba helyezéskor feszített állapotba kerüljön a víztiszta, átlátszó anyag. Feszített állapotban a Nap melegétől az esetleges sérülések megszűnhetnek, mérséklődhetnek. Minimális hullámosodás, kagylósodás a legprofibb gyártók termékénél is előfordulhatnak, de csak nagyon kis mértékben. 

 

Kapcsolatainkon keresztül bárkinek, bármilyen ponyva alapanyagot be tudunk szerezni, tudunk konfekcionálni, alakra szabni, gyártani. Keressen minket bátran!

A napellenző vásznaknak használható anyagok, ha azt akarjuk, hogy egy év múlva ne fakuljon ki a megvásárolt termék: az acryl, vagy polyester vászon. Ezen tartós anyagok súlya 300-400 gramm/m2 között változik, mintázatuk a szövés által, nem pedig festés által keletkezik. élettartamuk helyszíntől, és használattól függően 4-5 évtől 10 évig terjed. A multikban és a nagyobb barkács áruházakban kapható napellenzők anyaga köszönőviszonyban nincs ezekkel a professzionális anyagokkal.

Megbízható gyártónk: Sattler

(Más általánosan elismert gyártó: Para, Dickson.)

 

Gyártányainknál elérhető színpaletta: (Sattler szín) teraszok.hu

Az alap napellenzőknél elérhető színpaletta: teraszok.hu

Lewens termékeknél elérhető színpaletta: Acryl vásznak és Poliyester vásznak

Weinor termékeknél elérhető színpaletta: teraszok.hu

A napvitorla anyagok lehetnek:

- könnyű acryl, UV kezelt vásznak, 160-200 gramm/m2,

- HPDE UV kezelt, légáteresztő anyag,

- vagy membrán napvitorlák esetén speciális 500-700 gramm/m2-es technikai poly-ponyvaanyag.

 

Az első kettő könnyű anyag mellett szól, hogy vagy gyorsan leszedhető, és megóvható a vihartól, vagy már anyagában légáteresztő, így átengedi a szelet, és a csapadékot.

A membrán napvitorlák viszont komoly mérnöki tervezést, és speciális gyártást, kivitelezést igényelnek. általában nagy felületű megoldások, melyek ellenállnak az időjárás viszontagságainak.

A könnyű napvitorla anyagok esetén figyeljünk a garanciális vállalásokra, és mérlegeljünk a használati időtartamról. A multikban és nagyobb barkács áruházakban található olcsó napvitorlák nagyon rövid távú anyagok. A könnyű napvitorla anyagoknál elérhetőek 2-5 év időtartamig használható termékek (arnyekolok.eu) megfizethető áron, de egyedi gyártásban, drágább napvitorla alapanyagokból megvalósíthatóak 10-15 évig használható termékek is.

A napvitorla anyagokban partnereink: Peddy Shield, Sauleda.

A napháló anyagokat függőleges árnyékolókhoz fejlesztették ki, de fényáteresztése és hő-visszaverése, illetve stabil struktúrája miatt már használják üvegtetők, polycarbonát tetők árnyékolására is. A függőleges árnyékolásoknál főként teraszok oldalsó árnyékolója, üvegépületek külső árnyékolója, és ablakfelületek árnyékolása a főbb felhasználási terület.

Gyártónk a  Serge Ferrari.

Bővebb információ: teraszok.hu

 

Ringli - "fém karika":

Rozsdamentes anyagból készülő fém szerelvény. A ponyva visszahajtott széleibe ütve a ponyva ringlit, máris rögzíthetjük a ponyva termékünket métergumi, gyorskötöző, egyéb kötél segítségével.

Termékeinktől és a rögzítés módjától függően 6 fajta (D12mm, D16mm, D40mm-es kerek, továbbá 20x40-es ovál, baba csat karika, és 10x40-es négyzet alakú belső méretű ponyvakarikákat - ringliket használunk.

Termékek, amikhez a ponyva készítés során ringlit használunk: takaró ponyva, autó ponyva, utánfutó ponyva, autótakaró ponyva, motor takaróponyva, ponyvagarázs, rendezvénysátor, raktársátor; hirdetőponyva, molinó, mobil ponyva oldalfalak; kerthelyiség stb.

Fülek több formában, méretben:

A főként teherautók platójára felszerelt ponyvafüleket az autó ponyvák, oldalfalak rögzítésére (vámzárkötél segítségével) használjuk. A ponyvafülhöz illeszkedő ringli segítségével a ponyva szépen megfeszíthető.

Termékek, amikhez a ponyva gyártás során ponyvafület használunk: vámzáras és belföldi autó ponyva, utánfutó ponyva, mobil ponyva oldalfal, terasz ponyva készítése, egyedi ponyvák, rendezvénysátor, raktársátor, jármű felépítmények , mobil ponyva oldalfalak; kerthelyiség stb.

Elfordítható fülek:

Az elfordítható fület fémre, fára, betonra, (vagy akár a ponyvára is) felszerelve könnyen rögzíthetjük takaró ponyvánkat, ponyva oldalfalunkat stb. Ebben az esetben ponyva termékünket egy ovális ringlivel látjuk el.


Az elfordítható fülből több kivitel is létezik. Mi általában billenős elfordítható fület használunk, hogy kevesebb legyen az esélye az a letörésének elakadásának.Termékek, amikhez a ponyva gyártás során ponyvafület használunk: autó ponyva, utánfutó ponyva, mobil ponyva oldalfal, terasz ponyva kialakítása, egyedi ponyvák, rendezvénysátor, raktársátor; kerthelyiség, katonai sátor, jeep ponyvák, terepjáró ponyvák stb.

Elfordítható "baba" csat:

A logikája ugyanaz, mint "nagy testvérének" az elfordítható ponyvafülnek viszont ezt kisebb felületű ponyvatermékeknél alkalmazzuk. Kis mérete miatt sok helyen felhasználható, viszont teherbírása kisebb.

Termékek, amikhez a ponyva gyártás során "baba csatot" használunk: autó ponyva, utánfutó ponyva, mobil ponyva oldalfal, terasz ponyva kialakítása, egyedi ponyvák, rendezvénysátor, raktársátor; jeep ponyvák, terepjáró ponyvák, katonai sátor, stb.